Natuur als medicijn

Gisteren ging ik wandelen in het bos op de Veluwezoom. Dit is op zichzelf niet zo bijzonder want ik ben zeer regelmatig in het bos, omdat mijn praktijkruimte het bos is.

Maar gisteren kon ik duidelijk ervaren wat de natuur met me doet. Voelbaarder dan anders. Ik stapte de auto uit en toen werd ik begroet door een heel orkest van fluitende vogels. Wow wat een warm welkom. Dit geluid bracht me gelijk in een blije stemming. Wat klinkt dit gaaf! Verwondering ook over het geluid van die kleine vogeltjes zo klein en licht, het winterkoninkje weegt slechts 9-13 gram! Wat kunnen ze een klanken ten gehore brengen, helder, mooi en ver dragend. Eén en al resonantie. Vogeltjes doen gewoon waarvoor ze bedoeld zijn. Ze vallen samen met zichzelf.

Deze beleving herinnert me aan wie of wat ik ben als mens. Ik ben natuur, we zijn als mens natuur en voelen ons allemaal diep verbonden met de natuur. Alleen beseffen we dit niet zo vaak als we druk bezig zijn met onze dagelijkse werkzaamheden. We op kantoor of thuis zitten tussen 4 muren. We worden in beslag genomen door van alles en nog wat, afgeleid door onnatuurlijke prikkels zoals telefoon, computer en sociaal media. Hierdoor raken we de verbondenheid met ons diepste zelf kwijt. Ons ware natuur, onze essentie waar het gaat om onze grootsheid, onze liefde voor onszelf en anderen. Dat uitdrukking wil geven via ons lichaam en onze persoonlijkheid door ons eigen lied te fluiten. Net zoals de vogels.

Deze spiegel van de natuur is een spiegel voor mijn eigen natuur, voor wie ik ben. Ik hoef niets te veranderen, alles is zoals het is en moet zijn op dit moment. En dit is helemaal oké. Net zoals de natuur ons laat zien. Dit is de reden dat ik zo blij wordt van in de natuur zijn. Het is de plek waar ik altijd kan voelen dat ik thuis mag zijn bij mezelf. Wat een rust, ruimte en ontspanning voel ik.

Ook de mensen die ik begeleid in mijn coachtrajecten ervaren direct deze effecten van het in de natuur zijn.

Buiten zijn, het bewegen, je zintuigen die worden aangezet, het letterlijk om je heen kunnen kijken, frisse lucht in plaats van bedompte kantoorruimte, geen computer of telefoon. In de natuur kun je voelen dat je veel meer bent dan je gedachten, je gevoelens en je dagelijkse bezigheden. Je komt in het moment en weer thuis bij jezelf.

Buitenkans!
Natuur als spiegel
Snelcontact