Natuur als spiegel

De natuur is voor mij een plek waar ik me direct kan ontspannen. Ik maak mijn hoofd leeg doordat ik al wandelend contact maak met mijn lijf en de omgeving om me heen.

Zo mijmer ik een tijdje voort door het bos, ik vertrouw me toe aan het bosleven, de vogels, de bomen, de geuren, de geluiden en de zwijntjes, de herten die ergens zijn want ik zie altijd hun sporen.

Dan staat er plotseling een aantal Schotse Hooglanders voor me, op het pad. Ik kom ze wel vaker tegen en meestal loop ik er rustig omheen.

Maar dit keer schrik ik en word ik angstig. Weg ontspanning…..

Het wordt druk in mijn hoofd met allerlei scenario’s: stel dat ze me iets gaan aandoen, dat ze agressief zijn en met hun hoorns op me afkomen, dat ik val en hier gewond in mijn eentje lig te creperen.

Op dat moment deins ik terug en moet ik denken aan een ervaring tijdens een wandeltocht in mijn eentje van jaren geleden. Ik was in Frankrijk op pelgrimstocht en ik moest een hoogvlakte oversteken. Mensen hadden mij van te voren gewaarschuwd dat als ik een kudde koeien met kalfjes en stieren zou tegenkomen dat ik beter om kon lopen want zij konden agressief worden naar wandelaars om hun kleintjes te beschermen. Ik kwam de kudde tegen, ben omgelopen maar ze bleken achteraf helemaal niet agressief te zijn

En nu overviel het me, dit angstgevoel. De herinnering van de waarschuwingen en mijn ervaring van toen maakte deze angst sterker. Hoe vernauwend angst werkt, kon ik goed ervaren. Want ik ging even helemaal op in het verhaal van destijds. Ik maakte van een Hooglander een tijger en kon even niet meer zien wat er nu zich in de realiteit daadwerkelijk afspeelde.

Doordat ik ging kijken naar de Hooglanders en zag dat ze alleen maar rustig aan het grazen waren heb ik mezelf gerust gesteld. Ga maar Jet, je bent veilig.

Zomaar op een rustig moment kan je overvallen worden door een gevoel van angst. Ingegeven door een herinnering, een verhaal dat je maakt dat niet waar is. Als je je hier bewust van kunt zijn dan kun je door je verhaal heen kijken naar wat er werkelijk is.

Pffff, de Hooglander was helemaal geen tijger. Hoe bevrijdend is dit!

 

Natuur als medicijn
De tussentijd
Snelcontact