Ik heb nergens zin in, maar ik moet door

Ik ben veel aan het piekeren en kan me niet meer ontspannen

Ik voel me onzeker en besluiteloos

Ik voel me de hele tijd opgejaagd en snel geïrriteerd

Herken je dit?

Weer gezond omgaan met stress

Je bent niet de enige die niet lekker in zijn of haar vel zit wegens stress. Dit is misschien een schrale troost. Maar je moet weten dat gestrest voelen niet iets is wat alleen tussen je oren zit. Er is zoveel meer aan de hand. Het ingebouwde stressmechanisme in je lichaam is namelijk ontregeld.

Het leven vraagt veel van ons. We ervaren veel prikkels, veel veranderingen, veel moetens,  weinig tijd voor onszelf, weinig rust, druk vanuit ons werk/privéleven of in ons hoofd. Dit alles kan aardig wat stress opleveren. De uitdagingen in deze onrustige tijd komen hier nog eens bovenop. Op zich is daar niets mis mee, want we kunnen enige stress goed hebben. Sterker nog we hebben stress nodig om te kunnen functioneren en presteren in ons dagelijks leven. Ons ingebouwde stress mechanisme zorgt ervoor dat we ons weten aan te passen, een tandje bij kunnen zetten, ergens de schouders onder kunnen zetten.

Zie voor een heldere uitleg het filmpje Hoe ontstaat burnout van het CSR centrum

Maar als deze stress langdurig is, en we continu AAN staan, herstellen we onvoldoende. Dit breekt ons een keer op. Deze voortdurende lichamelijke en emotionele overbelasting zorgt ervoor dat we lichamelijk en psychisch uit balans raken met diverse klachten tot gevolg. Zoals o.a.

  • nooit uitgerust voelen
  • spanningsklachten
  • hoofd schouders/nekklachten
  • slaapproblemen
  • geïrriteerd of opgejaagd voelen
  • emotioneel reageren
  • slecht geheugen/concentratie
  • veel piekeren en malen
  • onzekerder of angstiger voelen dan normaal.

Wat heb je nodig?

  1. Individuele begeleiding
    Een persoonlijk traject dat is afgestemd op jouw actuele situatie, wat je kunt en niet kunt en wat bij je past. Maatwerk dus.
  2. Herstel
    Het belangrijkste is om allereerst rust te brengen in je ontregelde stresssysteem. Dus herstel van je lijf. Ruimte te geven aan de herstelwerkzaamheden die in je lichaam nodig zijn. Als je lichamelijke processen zich op celniveau kunnen herstellen dan kun je weer energie opbouwen en je mentale vermogens verbeteren.
  3. Bewust leren omgaan met stress
    Jezelf als uitgangspunt te (gaan) nemen. Te gaan leren en vooral ook te ervaren wat jij kunt doen in voor jou stressvolle situaties. Op een wijze dat stress jou niet meer beheerst. Maar dat jij de stress weet te beheersen. Je eigen regie terugvinden.

Hoe doe je dit?  

1: Allereerst door lichamelijk herstel.
Vooral bij matige tot ernstige stressklachten is lichamelijk herstel het eerste waaraan gewerkt moet worden. Onderdelen die aan de orde komen zijn slapen, ontspannen, bewegen, voeding, ademoefeningen, leefstijl. Met een dagindeling krijg je houvast voor een bij jou passend ritme en regelmaat in je dagen.

2: Vervolgens ga je jezelf in kaart brengen
Welke situaties in jouw leven leveren je stress op en waarom. Hoe reageer je op deze situaties. Wat zijn jouw gedachten, jouw gevoelens en jouw lichamelijke reacties bij deze situaties. De volgende vragen komen aan de orde:
1: Waar gaat het mij om?
2: Wat raakt me zo? En waar raakt het me?
3: Wat heb ik nodig?

Je brengt jezelf in kaart door inzicht te krijgen in je denken, voelen en doen. Op een heel praktische en doeltreffende manier met veel oefeningen.

Wat is Aanpak van Stress?

Door de ervaringsgerichte oefeningen leer je jouw gedachtenpatronen die belemmerend zijn te begrijpen. En de gevoelens die hierbij horen toe te laten. Gevoelens willen gevoeld worden terwijl we juist zo gewend zijn om onprettige gevoelens weg te drukken. Als gevoelens kunnen worden gevoeld, ontstaat er ruimte waardoor ze ook weer kunnen wegvloeien. Vervolgens kun je gaan oefenen met het anders te gaan doen. Keuzes te maken die je minder stress opleveren. De oefeningen zijn zeer geschikt om meer en meer te ontspannen en rust te creëren in je lijf en je hoofd. Hiervoor zet ik het bewezen effectieve programma Aanpak van Stress in.

Ook is er aandacht voor de andere gebieden die van invloed zijn op de opbouw van je vitaliteit. Daarin komen de onderdelen slapen, bewegen, voeding, ontspannings-  en ademhalingsoefeningen aan de orde.

Aanpak van stress is een online programma in combinatie met mijn persoonlijke begeleiding. Het programma bestaat uit  theorie, observatie oefeningen en lichamelijke oefeningen. Tijdens de persoonlijke gesprekken worden de uitkomsten van de  oefeningen, opdrachten en observaties verder uitgediept zodat je inzicht en grip krijgt op jouw eigen gedachtenpatronen en gevoelens.

Dit zeggen anderen:

Wat levert dit traject je op?

  1. Je lichamelijke klachten nemen af.
  2. Je krijgt meer innerlijke rust en je kunt jezelf beter ontspannen.
  3. Je raakt minder van slag en emotioneel overweldigd.
  4. Je weet op een praktische en diepgaande manier duurzaam om te gaan met stressvolle situaties in je dagelijks leven.
  5. Je gaat meer handelen naar je eigen behoeften.
  6. Je gaat doen wat goed voor jou is.
  7. Je bent coach van jezelf geworden.
  8. Je hebt je eigen gereedschapskist samengesteld. Jouw observaties, inzichten en toekomstige acties heb je ingevuld in de online omgeving. Dit is je naslagwerk en plan van aanpak voor de toekomst.
  9. Je ervaart meer zelfvertrouwen en ervaart weer regie over je leven. Je wordt niet geleefd maar neemt je leven weer in eigen hand.

Voor wie?

  1. Voor iedereen die last heeft van stressklachten
  2. Die bereid is om een ervaringsgericht onderzoek naar zichzelf te doen op lichamelijk, mentaal en emotioneel gebied
  3. En die stap voor stap zijn of haar leven weer in eigen hand wil nemen.

Hoe ziet een traject eruit?

  1. Kennismaking
  2. Intake
  3. Traject 1 bij milde tot matige stressklachten
  4. Traject 2 bij matige tot ernstige stressklachten
Snelcontact