De westerse cultuur is extreem ontlichaamd

Een interessant artikel in de NRC van afgelopen vrijdag 14 mei over hoe onze cultuur zich vooral richt op het hoofd en denken. En dat we hierbij het lichaam en voelen negeren.

Er is een groeiend bewijs dat het lichaam een essentiële rol speelt bij psychische gezondheid zo zegt psychiater Bessel van der Kolk in het artikel. Hij zegt dat “hoofd en lichaam veel meer met elkaar zijn verbonden dan in de standaard geestelijke gezondheid wordt geaccepteerd”. https://www.nrc.nl/nieuws/2021/05/14/een-onaangeraakt-lichaam-is-een-ongelukkig-lichaam-a4043592

Ik ben blij dat over de onlosmakelijke verbinding tussen hoofd en lichaam steeds meer wordt geschreven. Het is zelfs zo dat er meer zenuwverbindingen vanuit het hart naar de hersenen lopen dan andersom. Het soort impuls dat het hart afgeeft, harmonieus of chaotisch, bepaalt hoe we ons voelen. Dit komt door de wisselwerking tussen ons hart en ons emotionele brein. Het goede nieuws is dat als we met een positief gevoel zoals bijvoorbeeld  liefde of vertrouwen ademhalen via onze hartstreek we signalen naar onze hersen positief beïnvloeden. Dit is de zogenaamde Hartcoherentietechniek.
En wat dacht je van de verbinding tussen je darmen en je hersenen. Je maakt hormonen zoals o.a. dopamine, serotonine (gelukshormonen) aan in je darmen die er mede bepalen hoe lekker je in je vel zit. Dus wat we en hoe we eten heeft ook invloed op hoe we ons voelen.  

Bij het gezond omgaan met stress speelt je lichaam en het voelen een cruciale rol. Naast het feit dat je via een speciale hart ademhalingstechniek je welbevinden kan beïnvloeden is het ook heel essentieel dat je ruimte geeft aan het voelen van je gevoelens. Want die stoppen we vaak juist weg. Maar door het voelen van wat er in jou speelt, wat en hoe raakt iets je leer je jezelf begrijpen. Jouw gevoelens geven je informatie over wat voor jou belangrijk is , welke behoefte je hebt. Dit is de sleutel voor het maken van keuzes die bij je passen en je welbevinden versterken.

Buitenkans!
Snelcontact